Wyzwanie MAKRO Chefa – zwyciężyła ekipa z Torunia!
Uczniowie ze szkół gastronomicznych mają Wyzwanie MAKRO Chefa. Zadaniem konkursowym jest przygotowanie dania z polskiej kuchni historycznej. Co przygotowali uczniowie, którzy stanęli w tym roku na podium:
– 1. miejsce: Zespół Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Toruniu przygotował kiszkę z sandacza na musie z karczocha z karmelizowanym burakiem, puree z zielonego groszku, slice z borowika i białego czosnku, chips ze skorzonery;
– 2. miejsce: Zespół Szkół Spożywczych, Chemicznych i Ogólnokształcących im. Marii Curie-Skłodowskiej w Jarosławiu – czosnkową michę mięsiwa z dzika w asyście borowików, wędzonych śliwek i jałowca, podawana z musem śliwkowym oraz smażonymi pierogami;
– 3. miejsce: Zespół Szkół nr 4 w Suwałkach przygotował konfitowaną pierś z gęsi z sosem śliwkowym na piasku z kaszy gryczanej w towarzystwie puree z topinamburu i szalszy.
Mniam, mniam…
Dodaj komentarz
Want to join the discussion?Feel free to contribute!