Jakie studia oferuje UNIWERSYTET ROLNICZY w Krakowie?
W roku akademickim 2017/2018 Uczelnia oferuje kandydatom studia na łącznie 34 kierunkach i 69 specjalnościach w języku polskim i angielskim.
NOWE KIERUNKI KSZTAŁCENIA
Od roku akademickiego 2017/2018 Uniwersytet Rolniczy uruchamia dwa nowe kierunki kształcenia. Na Wydziale Technologii Żywności- Browarnictwo i słodownictwo (I st.), a na Wydziale Inżynierii Produkcji i Energetyki kierunek Transport i Logistyka (I st.).
LIMITY PRZYJĘĆ NA ROK AKADEMICKI 2017/2018 – łącznie 3499 miejsc na studiach stacjonarnych, z czego:
- 2146 osób na studiach stacjonarnych I stopnia
- 1353 osób na studiach stacjonarnych II stopnia
i 1859 osób na studiach niestacjonarnych, z czego:
- 1083 osób na studiach niestacjonarnych I stopnia
- 776 osób na studia niestacjonarnych II stopnia
DWA KIERUNKI BĘDĄ PROWADZONE W CAŁOŚCI W J. ANG. (II STOPIEŃ):
- International Master of Horticultural Science
- Environmental and Plant Biotechnology
CZTERY KIERUNKI BĘDĄ PROWADZONE ZARÓWNO W J. POLSKIM, JAK I ANGIELSKIM: Agriculture, Bioengineering in Animal Science, Food Technology and Human Nutrition.
Na Uniwersytecie Rolniczym można podjąć naukę na studiach I, II, III stopnia oraz studiach podyplomowych.
Listę studiów podyplomowych można znaleźć pod linkiem: https://podyplomowe.urk.edu.pl/
Listę studiów doktoranckich (III stopnia) można znaleźć pod linkiem:
https://studiumdoktoranckie.urk.edu.pl/
Poniżej podaję listę kierunków studiów I, II stopnia. Dodatkowe informacje na temat rekrutacji można znaleźć na stronie: https://rekrutacja.urk.edu.pl/
Wydziały:
- Rolniczo-Ekonomiczny
- Leśny
- Hodowli i Biologii Zwierząt
- Inżynierii Środowiska i Geodezji
- Biotechnologii i Ogrodnictwa
- Inżynierii Produkcji i Energetyki
- Technologii Żywności
- Uniwersyteckie Centrum Medycyny Weterynaryjnej
Kierunki studiów:
- Rolnictwo
- Ochrona środowiska
- Biogospodarka
- Jakość i bezpieczeństwo środowiska
- Ekonomia
- Zarządzanie
- Leśnictwo
- Przetwórstwo drewna
- Zarządzanie środowiskiem przyrodniczym
- Zootechnika
- Ichtiologia i rybactwo śródlądowe
- Biologia stosowana
- Bioinżynieria zwierząt
- Inżynieria środowiska
- Inżynieria i gospodarka wodna
- Geodezja i kartografia
- Gospodarka przestrzenna
- Architektura krajobrazu
- Biotechnologia
- Ogrodnictwo
- International master of horticultural science
- Environmental and plant biotechnology
- Technologia roślin leczniczych i prozdrowotnych
- Sztuka ogrodowa
- Inżynieria biosystemów
- Technika rolnicza i leśna
- Zarządzanie i inżynieria produkcji
- Odnawialne źródła energii i gospodarka odpadami
- Technologia żywności i żywienie człowieka
- Dietetyka
- Jakość i bezpieczeństwo żywności
- Weterynaria
- Browarnictwo i słodownictwo – NOWOŚĆ
- Transport i logistyka – NOWOŚĆ
W ostatnich latach na studiach stacjonarnych I stopnia największą popularnością wśród maturzystów cieszą się kierunki: Dietetyka, Weterynaria, Biotechnologia, Geodezja i Kartografia, Technologia Żywności i Żywienie Człowieka, także Leśnictwo.
Panuje moda na zdrowe odżywianie, stąd duże perspektywy na znalezienie zatrudnienia dają między innymi kierunki związane z żywieniem człowieka czy jakością żywności. Coraz więcej osób decyduje się na posiadanie zwierząt domowych, więc również weterynarze nie powinni mieć problemów ze znalezieniem pracy. Jak wynika z prognoz, perspektywiczne są też zawody związane z biologią, inżynierią środowiska, ekologią, geodezją, a także projektowaniem. W związku z coraz szybciej rozwijającą się gospodarką (specjalne strefy ekonomiczne, centra logistyczne, parki technologiczne), a szczególnie sektorem usług logistycznych, powstawać będą nowe, a rozwijać istniejące firmy w sektorze TSL (Transport–Spedycja–Logistyka), wymagające wysoko wykwalifikowanej kadry inżynierów – specjalistów w zakresie transportu i logistyki, stąd na Uniwersytecie Rolniczym od tego roku akademickiego taki kierunek został utworzony http://wipie.ur.krakow.pl/index/site/3865.
Powstanie też kierunek Browarnictwo i słodownictwo http://wtz.ur.krakow.pl/studia_I_stopnia_browarnictwo.html, który ma za zadanie przygotować do pracy na stanowiskach inżynierskich w zakładach produkujących piwo oraz słód i inne surowce browarnicze. Absolwenci posiadać będą wiedzę i umiejętności z zakresu technologii browarniczej i słodowniczej, a także z zakresu projektowania produktów, podstaw inżynierii i techniki, kontroli jakości oraz utrzymania higieny w zakładzie produkcyjnym.
Dodaj komentarz
Want to join the discussion?Feel free to contribute!